فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان- اخبار نشریه
همایش کتاب‌های تصویری

حذف تصاویر و رنگ‌ها  | تاریخ ارسال: 1396/6/29 | 
همایش «کتاب‌های تصویری»
کتاب‌های تصویری Picture books نوعی از کتاب، غالباً برای مخاطب کودک، است که از سال‌های دور در بازار کتاب جهانی جایگاه خاصی داشته است. بااین‌حال تنها چند سالی است که نیاز به این‌گونه کتاب‌ها در کشور ما موردتوجه قرارگرفته و پدیدآورندگان و ناشران علاقه‌مند به تولید آن شده‌اند.
در این‌گونه کتاب‌ها، روایت را متن و تصویر به شکل هم‌زمان شکل می‌دهند. در کتاب‌های تصویری موفق، تصویر به معنای مطرح‌شده در متن تحقق می‌بخشد یا آن را گسترش می‌دهد یا کامل می‌کند یا دگرگون می‌سازد؛ به شیوه‌ای که درهرصورت، از هم‌نشینی واژگان و تصاویر موجودی تازه زاده شده که در صورت جداسازی، حتی اگر متن کلامی و تصویری، مستقل نیز معنا داشته باشند، اثر هم چون کلیتی یگانه و مستقل، محو می‌شود. این کتاب‌ها با اصالت دادن به تصویر، به عنوان زبان، مخاطب را به جهان خوانش تصاویر دعوت می‌کنند؛ خوانشی که در هر مخاطب می‌تواند امری فردی باشد و هر شخص بنا به درونیات و ذهنیات خود تصاویر را خوانش کند.
در گونه‌ای از کتاب‌های تصویری، یعنی کتاب‌های تصویری بی‌کلام Wordless Picture Books، گاهی متن به طور کامل حذف می‌شود و کل روایت‌گری داستان به عهده تصاویر است. گاهی نیز متن با کارکردی مهم، در خلاصه‌ترین شکل ممکن با حذف زواید زبانی و اصالت دادن به جنبه‌هایی از روایت که در ترکیب با تصاویر معنا پیدا می‌کند، حضور می‌یابد.
در کتاب‌های تصویری هر چند متن و تصویر استوار اهمیت بسیار دارند اما اصلی‌ترین رکن این گونه کتاب‌ها ایده است. رسیدن به ایده کتاب‌های تصویری از سمت خالق آن که می‌تواند یک نویسنده یا یک تصویرگر یا یک فرد با هر دو توانایی باشد، مهم‌ترین گام و اصلی‌ترین مساله این کتاب‌هاست.
ایده کتاب تصویری از نقطه صفر خود باید تصویری باشد؛ به این سبب است که شاید این‌گونه از کتاب‌ها در سنت داستان‌نویسی ما کمی غریب به نظر بیایند و پذیرش این نوع فکرکردن برای خلق کتاب نوعی ساختارشکنی در سنت نویسندگی در کشور ما به‌حساب آید؛ اما حقیقت این است که کتاب‌های تصویری یکی از مهم‌ترین غذاهای جهان فرهنگی امروز کودکان هستند و در این زمانه که دسترسی به فرآورده‌های روز دنیا بسیار آسان شده، نیاز به تولید دقیق این محصول برای بازار ایران امری ضروری به نظر می‌رسد.
با توجه به افزایش روزافزون مخاطبان و پدیدآورندگان ایرانی این‌گونه از کتاب‌ها، انجمن تصویرگران ایران در نظر دارد تا در یک همایش یک‌روزه که هم‌زمان با هفته تصویرگری برگزار خواهد شد، به این موضوع بپردازد.
 
  • محورهای اصلی همایش
  1. ساختمان فیزیکی کتاب‌های تصویری؛
  2.  انواع کتاب‌های تصویری؛
  3. روند شکل‌گیری کتاب‌های تصویری (سهم نویسنده و تصویرگر در خلق اثر)؛
  4. هم‌نشینی متن و تصویر در کتاب‌های تصویری؛
  5. سهم کتاب‌های تصویری در تربیت ذهن مخاطب، انتقال محتوا و ترویج کتاب‌خوانی؛
  6. کتاب‌های تصویری و نشر؛
  7. کارکرد کتاب‌های تصویری؛
  8. مخاطب کتاب‌های تصویری؛
  9. بررسی و تحلیل نمونه‌های موفق کتاب‌های تصویری در ایران و جهان.
 
  • تقویم همایش
آخرین‌مهلت ارسال چکیده مقالات: اول مهر 1396
اعلام نتیجه داوری چکیده مقالات: هفت مهر 1396
آخرین‌مهلت ارسال اصل مقالات: اول آبان 1396
زمان اجرای همایش: چهارده آبان 1396
 
  • شرایط پذیرش مقالات
  • مقالات باید نتایج فعالیت­های پژوهشی اصیل و نو و فعالیت­های کاربردی مفید و مؤثر پژوهشی در حوزه موردبررسی باشد.
  • مقالات همایش به زبان فارسی، با رعایت اصول و آیین نگارش این زبان، منتشر می­شود. زبان همه مقالات، فارسی و دارای عنوان و چکیده انگلیسی باشند.
  • چکیده و اصل مقالات باید به آدرس زیر ارسال شود:

·راهنمای نگارش مقالات

نویسندگان مقالات ملزم به رعایت برخی از اصول کلی در چارچوب مقاله خود، به‌قرار زیر هستند:
  • مقاله‌ها باید دارای ساختار علمی-پژوهشی به ترتیب دارای بخش‌های صفحه مشخصات نویسنده، چکیده، مقدمه، روش تحقیق، بدنه مقاله، نتیجه‌گیری، پی‌نوشت و منابع باشد.
  • متن مقاله (با فونت: فارسی B-Nazanin سایز 12 و انگلیسی Times New Roman سایز 11 حداکثر 18 صفحه (با تمام اطلاعات: عکس،‌ متن، نقشه و کلیه تصاویر) یکرو (هر صفحه 32 سطر) تنظیم گردد.
  • منابع به شکل ارجاع درون‌متنی در متن مقاله درج شود: (نام خانوادگی نویسنده،‌ سال انتشار: صفحه)
  • منابع در فهرست منابع پایان مقاله به‌صورت زیر درج شود:
الف. کتاب‌ها:‌ نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده. (سال انتشار). عنوان کتاب. جلد. نام مترجم یا مصحح. محل انتشار: نام ناشر.
ب. مقاله‌ها: نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده. (سال انتشار). عنوان مقاله. نام مجله. شماره مجله. شماره صفحه‌‌های مقاله در مجله.
ج. سند اینترنتی: نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده. (تاریخ). عنوان سند. از آدرس اینترنتی به‌طور کامل. بازیابی شده در تاریخ.
  • کمیته علمی همایش در رد یا قبول مقالات دریافت شده آزاد است.

-مقالاتی صرفاً در این همایش مورد داوری قرار می­گیرند که تاکنون در هیچ مجلۀ علمی داخلی یا خارجی در نوبت چاپ نبوده و یا به چاپ نرسیده باشند. 

-همایش در ویرایش، اصلاح و هماهنگ­سازی اصطلاحات علمی مقاله به‌گونه‌ای که مفاهیم آن تغییر نیابد برای درج در کتاب همایش آزاد است.

  • به مقالات برتر جوایزی اعطا و کلیه مقالات ارائه‌شده در همایش در کتاب همایش منتشر خواهد شد.
 
اعضای کمیته علمی (به ترتیب حروف الفبا)
  1. علی بوذری؛
  2. مریم جلالی؛
  3. هدی حدادی؛
  4. محسن حسن‌پور؛
  5. مرتضی خسرونژاد؛
  6. علی‌اصغر سیدآبادی؛
  7. کیانوش غریب‌پور.
نشانی مطلب در وبگاه فصلنامه نقد کتاب کودک و نوجوان:
http://cyabr.faslnameh.org/find-1.43.18.fa.html
برگشت به اصل مطلب